Dr Mabuses testamente är en film från 1933 regisserad av Fritz Lang. En galen psykiater styr ett brottssyndikat och den operaälskande kriminalkommissarie Lohmann kommer aldrig iväg på sin Wagnerföreställning. Filmen har antinazistiska undertoner vilket gjorde att den förbjöds i Tyskland. Själv fascineras jag mest av professor Baum när han föreläser om Mabuse, och studenterna först viskar skämtsamt, men sedan fångas av Baums galenskap, hur han själv övertas av Mabuses person.

“Mabuses identitet förändras ofta och inte bara genom förklädnad. En ´Dr. Mabuse´ kanske övermannas och skickas till dårhus, fängelse eller begravs, bara för att en ny ´Dr. Mabuse´ senare ska dyka upp. Det finns antydningar om att Mabuse fungerar i det närmaste som en ande som besätter värdpersoner efter värdperson.

Ett annat drag som skiljer Mabuse från liknande karaktärer är hans självdestruktiva läggning. Det har till och med föreslagits att …. M’abuse är franskans ´(Jag) begår övergrepp på mig själv´ (eng:´(I) abuse myself´). Vid flera tillfällen spolieras Mabuses planer bara för att han själv ingriper, som om han själv försöker skapa sin egen undergång.” (Wikipedia)