Jag har egentligen aldrig varit intresserad av historia som ämne. Det är snarare vissa fragmentariska delar i historien som fångat mig. Jag har kunnat läsa flera böcker om enbart Song My-massakern, utan att ha några övergripande kunskaper om själva Vietnamkriget.

Nyligen läste jag en positiv recension av historikern Annika Sandéns faktabok Bödlar. Så befann jag mig på Hedengrens bokhandel vid Stureplan. Där stod den. Jag bläddrade lite, gick därifrån, men kunde inte släppa taget. Något drog mig tillbaka.

Man skulle kunna tro att Annika Sandén kan hålla mitt intresse uppe i ett par kapitel eller så. Men hon driver vidare. Det handlar om Sverige på 1600-talet och de män som utsågs att avrätta andra medborgare. Vilka de var, hur de var klädda, hur de fungerade… Och givetvis hur de var märkta. Stigmat.

Valet de fick var ofta att dödas själva eller att bli bödel. De red omkring i landet, fick öl och brännvin i mängd, och en del återföll i sitt gamla kriminella beteende.

Något fascinerar och berör.