Lära för livet, tv-serien av Carin Mannheimer, finns nu att se på SVT:s öppna arkiv. Jag såg en stund på den, har inte sett den sedan den visades 1977. Den håller faktiskt, ungdomarna är väldigt goa i sin strulighet, de talar varm göteborgska och man kan inte låta bli att tycka om dem. Det är inte direkt Monroemodellen som tillämpas i den skildrade skolan, men lärarna är ändå ganska sympatiskt beskrivna. Personerna är givetvis skildrade också ur ett samhällsperspektiv. Motvind gjorde titellåten som satte sig…

Tv-serien spelades in på Lundenskolan, när jag gick där på högstadiet. Men jag tror inte att det är av enbart nostalgiska skäl jag uppskattar den. Lära för livet kan enbart jämföras med Peter Birros tv-serier Hammarkullen och Kniven i hjärtat. Jag skulle vilja säga att dessa tv-serier är bättre än både The Wire och Game of Thrones. Dexter har jag inte sett.