Inledningen på Inglorious Basterds kan jag se hur många gånger som helst. Det är i det ockuperade Frankrike 1941. Överste Hans Landa från SS besöker den franske bonden Perrier LaPadite. Den underliggande rädslan hos LaPadite och den skenbara artigheten hos SS-officeren Hans Landa. Den byråkratiska noggrannheten hos Landa. Samtalet är lugnt och lågmält. Men där makten är så utstuderad. LaPadite är misstänkt för att ha gömt judar. Landa ställer sina frågor leende, ibland skämtsamt, och plötsligt vandrar bilden ner mot golvbrädorna och vad som finns i källaren.

Både Christoph Walz och Brad Pitt spelar avsiktligt över i sina karaktärer. Filmen har fått kritik för detta. Men jag gillar det

Den innehåller brutala och obehagliga scener som enligt mitt förmenande förstör filmen. Men missa inte början på Inglorious Basterds.

Greppet från inledningscenen har Tarantino sannolikt hämtat från Sergio Leones western The good, the bad, the ugly. Prisjägaren (Lee van Cleef) bjuder in sig till en bonde och hans familj och för en liknande utstuderad konversation, innan allt urartar.