Jag hade en gång en arbetskamrat som frågade om hon fick ställa mitt horoskop. Jag gav henne min födelsetidpunkt och dagen efter fick jag ett långt och genomarbetat personligt horoskop. Jag tyckte det stämde väldigt bra, i alla fall med lite omtolkningar. “Hans bästa vän är ofta en häst eller hund”, är en formulering jag minns.

Nu kände denna kvinna mig, och jag tänkte att det kanske var en anledning till vissa formuleringar i horoskopet.

Jag hade annars svårt att förstå varför stjärnornas placering just vid födelseögonblicket skulle påverka min personlighet. Jag tänkte att det är en process på nio månader att bli till, och sedan borde jag väl ha påverkats av gener och uppväxt också.

Men jag hade glädje av horoskopet ändå och det fick mig att fundera över en del beskrivna personlighetsegenskaper.

Senare såg jag ett klassiskt test där en lärare i en skolklass samlar in elevernas födelsedata och utifrån detta ger dem var sitt horoskop. De flesta känner starkt igen sig, och sedan avslöjar läraren att alla givetvis fått samma horoskop.

Jag tycker inte om sådana experiment där man lurar människor, även om det ibland säkert kan ha sitt berättigande.